Het ontstaan van Dierendag

De eerste dierendag vond plaats op 4 oktober 1930.

Het ontstaan van dierendag gaat al een tijdje terug. In 1929 was er namelijk een internationaal congres van de dierenbescherming om aandacht te vragen voor het dierenwelzijn. De keus om de internationale gedenkdag op 4 oktober vast te stellen komt omdat het ook de gedenkdag is van Sint Franciscus. Sint Franciscus stond bekend voor groot respect van al het leven dat door god geschapen is, dus ook dat van de dieren. Hier had men grote bewondering voor. Volgens de legendes zou hij met dieren hebben kunnen praten.

De verhalen rondom Sint Franciscus

Één van deze verhalen verteld dat Sint-Franciscus een preek hield tegenover een vlok vogels. In plaats van weg te vliegen bleven de vogels aandachtig luisteren.

Een tweede verhaal gaat over een wolf die het stadje Gubbio steeds aanviel. Sint Franciscus gaat praten met de wolf en laat hem beloven de stad niet meer aan te vallen in ruil dat de bewoners elke dag voedsel voor hem neer zullen leggen.

Franciscus heeft zijn hele leven gewijd aan liefde voor zowel mens als dier en is op 44 jarige leeftijd overleden op 3 oktober 1226. Twee jaar later is hij heilig verklaard en zijn gedenkdag is vastgesteld op 4 oktober. Tegenwoordig is hij het schutspatroon van dieren en sinds 1979 ook van het milieu.

Het ontstaan van Dierendag geeft ons belangrijke reden om goed stil te staan bij dierenwelzijn van vandaag de dag. Deze dag is niet alleen bedoeld om er iets leuks van te maken voor onze eigen huisdieren (al moet je dat zeker doen) maar ook om even stil te staan bij wat we nog beter kunnen doen aan het algemeen welzijn van dieren in de gehele wereld!