Het gebit van jouw huisdier

gebit hond

Het gebit van jouw huisdier verzorgen is belangrijk. Voor onszelf is het normaal om geregeld langs de tandarts te gaan voor controle. Dat zou ook voor onze huisdieren moeten gelden. Honden en katten zijn namelijk een meester in het verstoppen van pijn, daarom is het van groot belang dat het gebit van je huisdier regelmatig word gecontroleerd en onderhouden.

Gebitsproblemen zijn absoluut niet onschuldig en kunnen grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Dus hoe herken je gebitsproblemen, en nog beter, hoe voorkom je ze?

het herkennen van gebitsproblemen bij jouw huisdier

  • Minder eetlust,
  • Aan één kant kauwen,
  • Voedsel tijdens het kauwen uit de bek laten vallen,
  • Sterke geur uit de bek,
  • Niet willen spelen,
  • Pijn bij aanraking van de bek,
  • Gewichtsverlies,
  • Loszittende tanden en of kiezen.

Heeft jouw huisdier één of meer symptomen die hierboven beschreven zijn, raadpleeg dan voor de zekerheid een dierenarts.

Het voorkomen van gebitsproblemen bij huisdieren

Een goede voeding is cruciaal om het gebit van je huisdier gezond te houden. Bij honden en katten is het vooral belangrijk dat kauwen gestimuleerd wordt, dit zorgt er namelijk voor dat de tanden en kiezen mechanisch gereinigd worden. Bovendien word door het kauwen speeksel geproduceerd dat bacterieophoping voorkomt.

Naast de juiste voeding is tandenpoetsen ook belangrijk.

Tandenpoetsen voorkomt tandplak en tandsteen. Tandsteen zorgt voor terugtrekkend tandvlees, wat weer zorgt voor tandvleesontsteking, tandbederf of loszittende tanden en kiezen.

Hoe poets je de tanden van je huisdier?

Stap 1.

Smeer wat tandpasta (speciaal voor huisdieren) op je vinger en laat je hond of kat dit oplikken. Herhaal dit een paar dagen.

Stap 2.

Smeer wat tandpasta op een speciaal tandenborsteltje voor huisdieren en laat je hond of kat dit weer oplikken en herhaal dit een paar dagen.

Stap 3.

Nu kun je eindelijk beginnen met het poetsen van de voortanden en uiteindelijk als je huisdier het gewend is alle tanden en kiezen.

Met deze tips kom je al een heel eind om het gebit van je huisdier goed te verzorgen en zal jouw huisdier een stralend gebit houden:)